
Begivenheder Search and Views Navigation
juli 2019
Naturmad i Nationalpark Thy – Sommerens vilde bær
Klithedens blåbær (mosebølle) står tæt ved stien mellem de gamle træer i Thagaards Plantage og frister med deres duggede, blå-sorte bær. Så ved man det er sommer i Thy. Vi går en tur ud til ”båken” hvor der gives fortælling om fiskeriet og det tidligere så barske liv på kysten. Ved Bøgested Rende dækkes der…
Læs mere »Naturmad i Nationalpark Thy – Svampejagt i Tved Klitplantage
Arrangementet starter med en intro til plantagens almindeligste svampe. Derpå går vi en tur, plukker rørhatte og andre svampe til at tage med hjem. Hertil fortælling om svampenes kulturhistorie i Thy. Der rettes an til en buffet: Svampetapas. Vildt med svampe og rodfrugtmuffins. Salat af årstidens vilde urter og blomster. Hjemmebagt brød. Kaffe og kage.…
Læs mere »Naturmad ved Limfjorden, Vejlerne
Nu er det tid at høste salturt og nyde andre vilde spiselige planter ved Limfjorden. Vi går en tur ved stranden, lærer planterne at kende, nyder den friske luft og hører om Vejlernes fantastiske historie – fra landindvindingsprojekt til det internationale vådområde vi møder i dag. Turen afsluttes med fællespisning, hvor nogle at de vilde…
Læs mere »november 2019
Tur i Østerild Plantage – kaffe i Café Amtoft
NaturmadThy tilbyder guidet tur i Østerild Plantage for at samle mos, kogler og andet natur til juledekorationer. Vi slutter af med kaffe, kage og julesmåkager i Café Amtoft. Her kan du se kaffen blive ristet og høre om Finca El Doradito, hvor kaffen dyrkes. Arrangementet kombinerer en guidet tur (en god times tid) i den…
Læs mere »marts 2020
Urtetur ved Tved Kirke
Find ramsløg, skovsyre, skvalderkål og andre sunde, velsmagende urter ved Tved Kirke Vi går en tur i skoven ved Tved kirke, hvor vi finder ramsløg og andre tidlige, vilde spiselige planter. Du hører om deres betydning og brug tidligere, samt hvilke muligheder du har for at lave nogle sunde og velsmagende moderne retter af dem.…
Læs mere »april 2020
Naturmad: Spiselige planter i Nationalpark Thy, Agger Tange
Smag på vilde spiselige planter ved Limfjorden, Agger Tange. Strandengene ved Limfjorden byder på mange spændende vilde planter med en intens smag. Her i foråret er det tid til at høste de første smagfulde, delikate planter til salatskålen af strandasters, strandarve, strandvejbred, hvidmelet gåsefod, strandmælde og lægekokleare osv. Du får vejledning om planternes anvendelse med…
Læs mere »Naturmad: Guidet tur ved Limfjorden, Vejlerne
Guidet tur med læring om strandengens vilde spiselige planter Strandengene ved Limfjorden byder på mange spændende vilde planter med en intens smag. Her i foråret er det tid til at høste de første smagfulde, delikate planter til salatskålen af strandasters, strandarve, strandvejbred, hvidmelet gåsefod, strandmælde og lægekokleare osv. Du får vejledning om planternes anvendelse med…
Læs mere »maj 2020
Naturmad: Vilde urter til mad og snaps
Vilde urter til mad og snaps i Tved Klitplantage, Sårup De nye skud af gederams minder lidt om asparges, og de kan anvendes til mange forskellige retter. Blomsterne er velsmagende og pynter på salaten med deres fine lilla farve. Den vilde kodriver med de smukke gule blomster kaldes himmelnøgler, fordi den kommer frem i foråret,…
Læs mere »juni 2020
Naturmad: Limfjorden – strandengens vilde spiselige planter
Limfjorden - strandengens vilde spiselige planter Strandengene ved Limfjorden byder på mange spændende saltvandspåvirkede vilde planter med en intens smag. Allerede i april kan man finde de første grønne blade af strandasters, som i sensommeren breder sit lilla blomstertæppe ud over strandengen. Her i foråret er det tid til at høste de første smagfulde, delikate…
Læs mere »Naturmad: Midsommerbuffet ved Nors Sø og tur til Isbjerg
Midsommerbuffet ved Nors Sø og tur til Isbjerg Arrangementet starter med en gåtur til Isbjerg, hvor vi nyder udsigten over Hanstholm Vildtreservat. Der fortælles om dannelsen af reservatet i 1930’erne. Vi går tilbage gennem plantagen og spotter måske de første kantareller. Derefter spiser vi midsommerbuffet: Spinattærte med røget laks. Kalvesteg med svampe og nye kartofler.…
Læs mere »juli 2020
Naturmad: Vilde blomster i maden
Arrangementet starter med en gåtur og intro til nogle af årstidens vilde blomster og deres anvendelse. Vi starter med en aperitif med hyldeblomst og spiser sommermad: Snack med mælkebøtteblomster. Kyllingsalat med pesto af strandurter. Lammefrikadeller med madmuffins. Salat med årstidens vilde urter og blomster. Hjemmebagt brød og urtesmør. Kaffe og rabarberkage. Tilkøb af drikkevarer. Kaffen…
Læs mere »Naturmad: Svampejagt i Østerild Klitplantage
Arrangementet starter med en intro til plantagens almindeligste svampe. Derpå går vi en tur, plukker de første kantareller og andre tidlige svampe til at tage med hjem. Hertil fortælling om svampenes kulturhistorie i Thy. Der rettes an til en sommerbuffet: Pirogger med svampe. Tyndsteg af Skotsk Højlandskvæg, Vejlerne. Nye kartofler. Spæde gulerødder sauteret i brændenældesmør.…
Læs mere »Naturmad: Strandengens vilde spiselige planter
Nu er det tid at høste salturt og nyde andre vilde spiselige planter ved Limfjorden. Vi går en tur ved stranden, lærer planterne at kende, nyder den friske luft og hører om Vejlernes fantastiske historie – fra landindvindingsprojekt til det internationale vådområde det er i dag. Turen afsluttes med fællespisning, hvor nogle at de vilde…
Læs mere »marts 2021
Naturmad i Nationalparken: Forårets første spiselige vilde urter
Vi går en tur i skoven ved Tved kirke, hvor vi finder ramsløg og andre tidlige, vilde spiselige planter. Du hører om deres betydning og brug tidligere, samt hvilke muligheder du har for at lave nogle sunde og velsmagende moderne retter af dem. Der bliver også mulighed for at plukke ramsløg til at tage med…
Læs mere »april 2021
Naturmad: Strandengens vilde spiselige urter ved Limfjorden
I foråret titter de førte spæde urter frem på strandengene - Strandarve, Læge-Kokleare, Strand-Vejbred, Strandasters, Strand-Mælde m.m. Sammen finder planterne, som er fulde af gode vitaminer og mineraler med smag af Limfjorden. Vi gennemgår voksested, kendetegn og udseende på planterne, så du selv bliver du i stand til at finde dem. Vil du vide mere…
Læs mere »Naturmad i Nationalpark Thy: Strandengens vilde spiselige urter ved Limfjorden
I foråret titter de førte spæde urter frem på strandengene - Strandarve, Læge-Kokleare, Strand-Vejbred, Strandasters, Strand-Mælde m.m. Sammen finder planterne som er fulde af gode vitaminer og mineraler med smag af Limfjorden. Vi gennemgår voksested, kendetegn og udseende på planterne så du selv bliver du i stand til at finde planterne. Vil du vide mere…
Læs mere »maj 2021
Naturmad: Vandring og vilde spiselige planter
Kalkskrænten ved Bulbjerg og de nærmeste omgivelser med klithede har et interessant planteliv og flere af planterne er også spiselige. Arrangementet begynder med en vandretur til Troldsting og fortælling om de vilde planter vi møder. I gamle dage skete det i trange tider, at man anvendte rødgranens bark til at spæde bagemelet op. Men forårets…
Læs mere »Naturmad i Nationalpark Thy: Vilde blomster i maden
Arrangementet omfatter en vandretur til Isbjerg, hvor vi nyder udsigten over Hanstholm Vildtreservat. Der fortælles om reservatet og de familier som tidligere levede en nøjsom tilværelse herude på klitheden. Tilbage ved bålpladsen, Nors Sø plukker vi friske blomster - bellis, mælkebøtte, kodriver og skovsyre til salat og slutter af med en frokost i det grønne:…
Læs mere »Naturmad: Valbjerg Sande – vandring og vilde urter
Den høje kalkrige skrænt og klitheden nær Vesterhavet byder på en meget smuk udsigt; men også mange spændende planter hvoraf en del er spiselige, som det også er tilfældet med plantagens planter. Arrangementet inkluderer en guidet vandretur på ca. 1 time. Du får en intro til området og de vilde spiselige planter. Arrangementet slutter med…
Læs mere »Naturmad: De vilde spiselige planter på den ferske eng
Nu står engene i blomst med mælkebøtter, engkarse og syre og den vilde kvan kan høstes til en krydret ’Englesnaps’. Vi går en tur ved vikingegravpladsen i Højstrup, hvor der fortælles om stedet og vi tager en afstikker til Tømmerby Fjord og finder vilde spiselige planter på vejen. Arrangementet slutter med en buffet og der…
Læs mere »juni 2021
Naturmad: Limfjorden – spiselige strandurter
Ved Arup Holm finder vi mange af de karakteristiske planter der gror på ferske strandenge: Strandasters, strandvejbred, strandmælde og lægekokleare og måske de allerførste skud af salturt. Lær om planternes kendetegn og deres egenskaber med udgangspunkt i den liste Fødevarestyrelsen har udgivet om nye fødevarer. Nogle af planterne indgår i aftenens menu: Salturtpesto. Terrine med strandvejbred.…
Læs mere »Naturmad: Limfjorden, Mors – strandengens vilde spiselige planter
Strandengene ved Limfjorden byder på mange spændende saltvandspåvirkede vilde planter med en intens smag. Allerede i april kan man finde de første grønne blade af strandasters, som i sensommeren breder sit lilla blomstertæppe ud over strandengen. Her i foråret er det tid til at høste de første smagfulde, delikate blade til salatskålen af denne lille…
Læs mere »juni 2022
Vilde spiselige planter ved Limfjorden
På Limfjordens strandenge kan man gennem forår og sommer finde en række lækre, sprøde, delikate spiselige vilde planter: Lægekokleare, Strandarve, Strand-Vejbred, Strandasters, Strand-Mælde, Salturt og enkelte steder også Strandkål. Disse specialiserede planter er tilpassede miljøet ved Limfjorden, som også giver dem en karakteristisk; men alligevel forskellig smag af salt og mineraler. Blomsterne er også spiselige…
Læs mere »juli 2022
Vilde spiselige planter ved Limfjorden
På Limfjordens strandenge kan man gennem forår og sommer finde en række lækre, sprøde, delikate spiselige vilde planter: Lægekokleare, Strandarve, Strand-Vejbred, Strandasters, Strand-Mælde, Salturt og enkelte steder også Strandkål. Disse specialiserede planter er tilpassede miljøet ved Limfjorden, som også giver dem en karakteristisk; men alligevel forskellig smag af salt og mineraler. Blomsterne er også spiselige…
Læs mere »Vilde spiselige planter ved Limfjorden
På Limfjordens strandenge kan man gennem forår og sommer finde en række lækre, sprøde, delikate spiselige vilde planter: Lægekokleare, Strandarve, Strand-Vejbred, Strandasters, Strand-Mælde, Salturt og enkelte steder også Strandkål. Disse specialiserede planter er tilpassede miljøet ved Limfjorden, som også giver dem en karakteristisk; men alligevel forskellig smag af salt og mineraler. Blomsterne er også spiselige…
Læs mere »